Otonom Araç Ligi: Dünyada ve Türkiye’de Sürücüsüz Otomobil Uyumu
Otomotivde 3.seviye olan sürücüsüz otomobiller yollarda devrim yapmak üzere.
Birçok otomotiv firması ve ülkeler otonom araç denemelerini gerçekleştirmekte; milyonlarca dolar harcayarak sürücüsüz otomobiller için özel test alanları ve yollar yapmakta, test sürüşlerini gerçekleştirmektedir.
Otonom araçlar şimdilik sadece test alanlarında seyrediyor; zira kamuya açık yollarda sürüşleri tüm dünya ülkelerinde yasak veya çok sınırlı.
Aslında otonom araçların temeli “yapay zekaya” dayanıyor. Yani şuanda yapay zekada Ar-Ge ve yatırım gerçekleştiren ülkelerin önde olma ihtimalleri çok yüksek.
- Sürücüsüz Araca Uyumluluk Ligi
2018 verilerine göre otonom araç liginde Hollanda ilk sırada. Hollanda’yı sırasıyla Singapur, Norveç, Finlandiya ve Çekya izliyor.
- 2017’de olduğu gibi 2018’de ilk sırayı kimseye kaptırmayan Hollanda, otonom araç uyumunda diğer ülkelerle de işbirliği yapıyor. Sürekli kullanıma açık karayolu ağının bakımlılık, 30.000 elektrikli araç şarj noktası ve otonom araçlar için şart olan yüksek kaliteli kablosuz ağlarıyla veri iletimindeki yükseklik Hollanda’yı ilk sırada tutuyor. Bu arada Hollanda’nın 2015 yılında ilk otonom araç yol testini onayladığını ve 2016’da Wepod adı verilen taşıtları kullanmaya başladığını belirtmek gerekir.
- Otonom araçların test sürüşlerini gerçekleştirmek için inşa ettiği test kasabası, trafik ışıkları, otobüs durakları, gökdelenler ve yapay yağmur makinesi ile Singapur ikinci sırada kendine yer buldu.
- Üçüncü sırada yer alan Norveç, sürücüsüz araçların halka açık yollarda test edilmesini yasallaştırmasıyla öne çıkıyor. Otonom otobüs servisleri işleten Norveç, 2019 yılında sürücüsüz taksi pilot uygulamasını başlatmayı da düşünüyor.
- Listenin dördüncü sırasında bulunan Finlandiya bu tür araçların kış şartlarında adaptasyonu ve otonom otobüs hizmetlerine yoğunlaşmış durumda. Diğer taraftan sarı yol çizgilerini de beyaz yol çizgilerine dönüştürüyor. Zira beyaz çizgiler otonom araç dostu.
- Beşinci sırada yer alan Çekya ise otonom araç test bölgeleri ve pilot uygulamalarıyla ön plana çıkyor. Ayrıca üretim çalışmaları da yürütüyor.
- Otonom Araç Ligi
Sürücüsüz araç üretimi çalışmaları özellikle bazı ülkelerde hızlı yol kat ediyor.
Bu konuda bazı firmalar özellikle lider pozisyonunda yer alıyor ve bu şirketler ABD’nin: Tesla, Google Waymo, GM ve Ford.
- ABD
ABD bugün itibariyle otonom araç teknolojisi ve entegrasyonunda lider konumda.
ABD’de eyaletler de boş durmuyor: Her ABD eyaleti, kendi özerk sürüş mevzuatını geliştiriyor. 2018 yılında 33 eyalet ya yasal düzenlemeler gerçekleştirdi ya da idari düzenlemelerle kamu yollarında otonom araçların seyretmesi için çalışmalar yaptı.
Bu konuda Kaliforniya eyaleti, en üst sırada bulunuyor. Fortune’a göre Kaliforniya’da 50 sürücüsüz otomobil şirketi çalışmalar yapıyor ve teknolojilerini test ediyor.
Sürücüsüz araçlardaki çalışmalarda Kaliforniya’nın rakibi ise Arizona eyaleti. Heniz yasalaşmamış olmasına rağmen Arizona’da halka açık yollarda 600’den fazla sürücüsüz araç test sürüşlerini gerçekleştiriyor.
- İsveç
İsveç, otonom araçlar konusunda ciddi ve öncü çalışmalar yapıyor.
Hali hazırda yolları otonom araç testleri için en uygun ülke durumunda.
Ülkenin dev markası Volvo, öncülük eden firmalardan. 2017’nin Kasım ayında Uber ile 24.000 adet sürücüsüz otomobil yapmak için anlaşma sağlayan Volvo, akabinde 2017’nin son ayında “Drive Me” projesini başlatarak insanların otonom araçlarını günlük yaşamlarında kullanmalarının öncüsü oldu.
- Almanya
Birçok uluslararası dev markalara sahip Almanya 2017’de otoyollarda “olası kaza veya aksiliklerde veri transferini gerçekleştirmek üzere araçlarda bir kara kutu sistemi kurulu olması” şartıyla otonom sürüş testlerinin yapılmasına izin veren kanunu kabul etti.
- İngiltere
İngiltere, 2021 yılına kadar yollarında otonom araçların geniş çapta kullanımını planlıyor. Bu amaçla Viyana Karayolu Trafiği Sözleşmesi’ne imza atmamayı tercih etti. 2018 yılında otonom araçlarla ilgili sorumluluğu ve sigorta poliçelerini belirlemek için bir yasa tasarısını da hayata geçirdi.
- Çin
Dev ekonomi Çin bu konuda beklenenden çok geride kaldı.
Çalışmalar var, ancak çok sınırlı. Zaten otonom araç ligindeki sırasıyla da (17.sıra) bu konuda çok çalışması gerektiğini gösteriyor., Şangay’da 5.6 km’lik halka açık yolda test sürüşlerine izin veriliyor. Ayrıca Hangzhou bölgesi, Chongqing şehrinde de test yollarının oluşturulması çalışmaları var.
- Ve Güney Kore
ABD’den sonra Sürücüsüz taşıtlara yapılan hükümet yatırımları ile Güney Kore en aktif ülke konumunda. Otonom araçların kamu yollarında iki şeritte, bazı düzenli yollarda ise dört şeritte çalışacak şekilde düzenleme yapıyor.
Güney Kore’nin bu konudaki en büyük hamlesi, Kasım 2017’de açılışını yaptığı ve 11 milyar tutan K-City. K-City, otonom araçların test ve sürüşlerini yapması için kurulmuş bir bölge veya kasaba değil; bu iş için organize edilmiş bir şehir. Bu şehirde otonom sürüş için gerekli tüm şartlar neredeyse kurulmuş durumda: Geçiş kapılarından tutun tren ve yaya geçişlerine; inşaat şantiyelerinden muhtelif çukurlara kadar 35 farklı sürüş ve koşullar bu şehirde test ediliyor.
Ülkede en büyük yatırımcı Hyundai Motors. Hyundai, kendi geliştirdiği otonom araçlardan bir filo oluşturarak K-City’de testlerini gerçekleştiriyor.
- Türkiye’nin Durumu
Dünya otomotiv piyasasında yer almak isteyen Türkiye, sürücüsüz araç üretmek için çalışmalara başladı. Bu konuda nasıl bir plan ve program uygulanacağı hususunda bir açıklama olmasa da Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) açıklamasına göre “2022’nin ortasında dış dünyadaki araçlar yavaş yavaş piyasaya girmeye başladığında biz de elektrikli aracımızı piyasaya sürmeye başlayacağız. Ve buradaki araç 3’üncü seviyeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak”
Bununla beraber Türkiye, hem otonom uyumluluk hem otonom araç liginde sıralamada kendine yer bulamadı.