Akaryakıtta Yeni Dönem: Ulusal Taşıt Tanıma Sitemi Geliyor
Son dönemlerde Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri Akaryakıt sektörüne yönelik olarak inceleme başlatmıştı.
Maliye, usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarını gidermek amacıyla araçları otomatik olarak tanıyan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) geliştirerek hayata geçirmeyi planlıyor.
geliştirilecek uygulamada, yakıt alan araçların plakaları otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işlenerek manuel plaka girişlerine son verilecek.
Haksız vergi avantajlarını önlemeğe hizmet edecek olan sistemin geliştirilmesinden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üstleniyor.
Kısa adı ‘UTTS’ olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle ilgili esasları belirleyen idari düzenlemeye ilişkin Genel Tebliğ 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen Taşıt Tanıma Okuma Cihazı (TTO) temin ederek 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları zorunlu olacak.
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara da 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB); bir başka deyişle akıllı etiket takılması zorunluluğu getirildi.
Usulsüz Fatura Önlenecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt sektöründe yaşanan usulsüz fatura kullanımını sonlandırmak ve suistimalleri ortadan kaldırmak için UTTS geliştirecek. Maliye, yeni sistem ile akaryakıt sektöründe tüm süreçlerin manuel müdahalesini sonlandıracak. Yeni sistem ile araç plakalarının manuel sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamasına son verilmiş olacak. ‘Taşıt Tanıma Birimi’ elektronik etiket teknolojisi ile sistem, araçları otomatik tanıyacak, akaryakıt giderlerine esas olan fişlerdeki araç plaka bilgileri müdahalesiz Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek.
Kimler İçin Zorunlu
Vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak; tüketiciler için gönüllük esas olacak. Yeni sistem ile yaklaşık 15 milyar lira vergi kaçağının önüne geçilmesi hedefleniyor.